3d-printer
Bedrukken & Printen

De werking van een 3D-printer en Carbon printer!

printen 3d

3D-printen wordt steeds makkelijker maar ook steeds populairder onder de doorsnee consumenten. Sinds de uitvinding van het 3D-printen, langer dan vijfentwintig jaar geleden, is door verbetering van de technieken het 3D-printen niet alleen steeds verder ontwikkeld waardoor de kwaliteit nu beter is dan ooit tevoren, maar het printen ook nog eens voordeliger geworden is.

De werking van een 3D printer

Om de werking van een 3D printer te willen begrijpen hoef je geen universitair diploma te hebben behaald. In principe werkt deze printer namelijk hetzelfde als een inktjet, met als enige verschol dat er fijne poeders en gels worden gebruikt in plaats van inkt.

Complexe vormen zijn voor de 3D-printer geen enkel probleem. Zo zijn er tegenwoordig vele verbeteringen aangebracht, zodat er eindeloze mogelijkheden zijn en de printer kan worden gebruikt voor vele verschillende toepassingen. Denk hierbij aan kunstenaars en ontwerpers, maar ook het wetenschappelijke of de medische sector.

Doordat de 3D-printer steeds makkelijker in gebruik wordt gemaakt voor de consument, is het aanbod en dus de concurrentie enrom gestegen. Zo heeft er een prijsverlaging plaatsgevonden.

Ook hebben een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van software en diensten. Zo wordt het makkelijker gemaakt voor de consument om het 3D-printen uit te proberen. Zo hoef je geen groots talent te hebben wat betreft ontwerpen en tekenen, om zo een goed digitaal bestand te kunnen maken. Vervolgens wordt het ontwerp opgeslagen als .STL bestand en wordt het door de computer opgedeeld in dunne laagjes.

De werking van een Carbon printer

Een andere printer die je met de 3D-printer zou kunnen vergelijken is de Carbon printer. Deze is nog niet zo lang geleden op de markt gebracht. Het grootste verschil tussen een Carbon printer en een 3D-printer is dat een design bij een 3D-printer laagje voor laagje op zal worden gebouwd, waar een Carbon printer een techniek heeft waarbij er gebruik wordt gemaakt van een speciale soort hars. De hars wordt alleen hard wanneer deze in aanraking zal komen met UV-licht en zuurstof.